Lite eller mycket fakta om hoppning!

HÄR KOMMER DET MYCKET FAKTA OM HOPPNING!!!

Det är kul med hoppning!
Oavsett om man själv rider och gillar att hoppa eller om man tycker om hästar lite mer på avstånd, så är hoppning ganska häftigt. Att se ett ekipage hoppa riktigt höga och utmanande hinder på tid kan vara nervpirrigt spännande! Många av de internationella hopptävlingarna sänds på teven och bjuder på mycket dramatik. Men det kan vara minst lika roligt att följa bästa kompisen och hennes häst på klubbtävlingen som anordnats på den lokala ridskolan!

Att börja hoppa
Om du rider men aldrig har provat hoppning, kan det kännas lite läskigt. Efter att ha provat några gånger brukar man tycka det är jätteroligt, så ge det en chans. Innan du börjar bör du ha grundläggande kunskaper om hästar och ridning och känna dig säker i sadeln. Låt alltid någon ridkunnig person med mycket erfarenhet hjälpa dig med hoppningen, till exempel din ridlärare eller någon annan vuxen i din närhet.( jag började hoppa när jag va 6)

 

Det krävs en viss teknik när man hoppar med sin häst. Det gäller att sitta rätt för att hästen ska kunna ta sig över hindret på bästa sätt, och man ska kunna hålla rätt gångart och rida rätt ridvägar både före och efter hindren.

Olika typer av hinder
Vid banhoppning har hästen och ryttaren som uppgift att klara alla banans hinder så snabbt som möjligt – utan att riva något hinder eller rida fel väg. Att hoppa en bana kan se väldigt lätt ut, men det kräver mycket skicklighet från ryttarens sida och en häst som är smidig, stark och lyhörd. På en hoppbana finns olika typer av hinder:


 

 

• Rättuppstående hinder
Ett hinder byggt med två hinderstöd och bommar, plank eller grind emellan. Rättuppstående hopphinder kan också ha till exempel en vattenmatta under bommarna.
• Längdhinder
Ett hinder i två delar, som kräver fyra eller sex hinderstöd. När man hoppar ett längdhinder tar man sig över hindrets alla delar i ett språng.
• Kombinationshinder
Två eller tre hinder som rids i följd och ska ses som ett hinder. Mellan de två eller tre hindren ska hästen hinna ta ett eller två galoppsprång, beroende på avståndet.

Kram Lina!


Kommentarer
Postat av: hannah

Bra skrivet (y) <3

2011-01-21 @ 19:47:52
URL: http://ponnyhoppryttaren.webblogg.se/
Postat av: hannah

sv; Haha okej :D <3

2011-01-21 @ 20:10:51
URL: http://ponnyhoppryttaren.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0